Lilybeth

A NYELVTANULÁS SZABÁLYAI

2021. március 03. 13:00 - Lilybeth

d538d5f8e050c5b52ba5d06e7112ab7e_20210302210438424.jpg

Sokan úgy tekintenek napjainkban a nyelvtanulásra, mint egy kötelező rosszra. Az iskolában egyesek csak kudarcként élik meg a nyelvórákat, alig jut figyelem egy-egy személyre, így érhető, ha inkább csak a sarokba dobják a nyelvkönyveiket, és feladják a tanulást.
De tényleg csak a tanórai oktatás az egyetlen járható út a nyelvtanulásban?  A válasz egyértelműen a nem, azonban ha az iskolai tanítás nem a legmegfelelőbb számodra, talán ideje más vizekre evezni. Ha pedig fel akarnád adni, csak jegyezd meg: nem mindenki ugyanabban a tempóban halad - sok olyan videó létezik az interneten, ami arról szól, hogyan lehetne megtanulni egy nyelvet hat hónap alatt, ám ez sokszor vállalhatatlan. Nem mindenkinek van ideje minden nap órákat foglalkozni egy új nyelvvel, hiszen az iskola és a munka sok energiát felemészt. De ha kitartóan csinálod a feladatokat, és folyamatosan fejleszted a nyelvtudásodat, akkor biztosan jelentős eredményeket tudsz elérni az alatt a varázslatos hat hónap alatt.

A nyelvi felmérésekben mindig az idegen nyelvek négy kompetenciájára hívják fel a figyelmet: beszédértés, beszédkészség, írás, olvasásértés. Először a beszédértéssel szeretnék foglalkozni. 
Mostanában rengeteget keresgéltem nyelvvel kapcsolatos TED videókat, azonban ez az egyetlen volt az, ami nem statisztikáról beszélt, hanem motivált. Megfogott, ahogyan az előadásban a hölgy boldogsággal beszélt arról, hogy egyes polyglotok milyen metódusokat használva tanultak meg akár 10 nyelvet is.
A videóban leginkább a motivációról beszélt, azonban rengetegszer megemlítette, hogy nincs egyetlen, mindenkinek megfelelő tipp, a lényeg, hogy élvezd. Megcélozva a lehetetlent, megpróbáltam azért néhány, mindenki igényéhez passzoló ötletet összegyűjteni.

A filmek, sorozatok, videók nézése talán az egyik legjobb mód a nyelvtanulásra! Gondolom, említenem sem kell, hogy mennyit dobhat a nyelvtudásodon egy egy-két órás film. Fejleszti a hallás utáni értést (nyelvvizsgán van ilyen felmérés), emellett ha felirattal nézed, megértheted a mondatok felépítését, egyes szavakat pedig tudsz kapcsolni adott szituációkhoz. Nem kell Netflixszel rendelkezni (nekem sincs), hogy hallhasd a nyelvet: a Youtube-ra egyre több és több videó készül szépségápolásról, könyvekről, nyelvtanulásról és még megannyi mindenről! Mindenki megtalálhatja a saját stílusához illő videókat.

Tudom, hogy a legrosszabb érzés bemagolni több száz szót egyszerre. Én is éltem már át ilyet.
Én kétféleképpen csoportosítanám az embereket szótanulás szerint. Vannak olyan emberek, akik a képernyőt nézve, és olyanok, akik füzetből tanulnak könnyebben. Kutatások kimutatták, hogy a kézírást könnyebben memorizálja az emberi agy, bár már tapasztaltam olyat, hogy egy telefonra letöltött szótanulós appot nézegetve egyik ismerősöm gond nélkül visszamondta az összes szót, amíg én aligha tudtam volna kettőt.
Ha esetleg te a telefonos csoportba tartozol, akkor jó barátod lehet a Drops. Egy éve használom már én is, az írást annyira nem gyakoroltatja be, de rendesen ismételteti a szavakat, néhány pedig még nekem is berögzült. A nyelvtan tanulásához jól jöhet egy szimpla füzet, amibe a szabályokat leírod. Ha esetleg ez neked nem jön be, a Duolingo lesz a megmentőd, bár a pontosságában, illetve a tanítási képességében annyira nem bízom. Nem hiszem, hogy olyan profi a felépítése a programnak, s ráadásul egyre több reklám kerül bele, a tanulást pedig egyre jobban korlátozzák. Létezik a Pimsleur - ezek kiegészítőként jók, azonban mindenképp nézz utána a nyelvtannak az interneten! A legjobb, hogyha minél több forrásból merítkezel.

Az olvasásértés is rendkívül fontos - nyelvvizsgákon többféle feladattal is mérik (de erről majd egy későbbi cikkben). A fordítás sokat segít egy nyelv megismerésében, főleg a dalszövegek fordítása. Ha zenekedvelő vagy, akkor elég csak az általad preferált nyelven zenéket keresned. A dalszövegekből, szövegekből emellett rengeteg szót ki lehet szedni, a dalokból pedig hallható a helyes kiejtés.
könyvolvasás opció kicsit hasonlít az előzőhöz, azonban itt a mondatok rendes felépítésével ismerkedhetsz meg. Az interneten rengeteg könyv megtalálható, de elég néhány szöveget letöltened, az is sokat számít.

Én néha leírást is szoktam írni egy adott napról. Ezzel gyakorolható a mondatszerkesztés és alkalmazhatóak a tanult szavak (már ha valaki képes rávenni magát a szavak tanulására). Elég csak szimplán elmondani a napi tervedet - a lényeg, hogy idiómákat és paneleket tanulj meg alkalmazni, amik a mindennapos életben is alkalmazhatóak. 

A szóbeli változat a tükör előtt/ magadban beszélés, ami egyáltalán nem ciki. Sőt, a beszédkészséged ettől fog fejlődni igazán! De ha nem vagy szégyellős, jobban teszed, hogyha anyanyelviekkel próbálsz meg beszélgetni. Az interneten rengeteg platform létezik: InterPals, HelloTalk, iTalki - csak néhány példa. Sokak abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy élőben is tudnak egy baráttal, ismerőssel a célnyelven beszélgetni. Egy anyanyelvitől kapott pozitív visszajelzés rengeteget dob az önbizalmadon.

És hogy miért is tanulj nyelveket? Mert sok nyelven beszélni menő!

Köszönöm, hogy elolvastad ezt a bejegyzést!

x Lilybeth 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://lilybeth.blog.hu/api/trackback/id/tr1416398462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Trashpanda 2021.03.04. 19:52:08

Sajnos sehogy nem találtam meg, hogy ki vagy, miként adsz tanácsokat ilyen témában, úgyhogy csak feltételezem, hogy lelkes érdeklődő vagy, aki középiskolában egész jól teljesített egy vagy két nyelvórákon és viszonylag normálisan beszél legalább egy, vagy néhány nyelven.

Sokat foglalkoztam a témával, és mindig meglepődök amikor előjönnek ezek a közhelyesebbnél közhelyesebb tanácsok. Nem mondom, jók ezek a dolgok, meg fontos amit mondasz, hogy élvezze az ember - amennyire lehet bármilyen kötelező feladatot élvezni - a nyelvtanulást. Az is igaz, hogy bizonyos elfoglaltságok jobban beépülnek az ember életébe, mint egy nyelvóra, vagy az ott kapott feladatok. De a legtöbb ember ezt úgy értelmezi, hogy "hát az XY is a tévéből meg youtube-ról tanult meg..." két lehetőség van: vagy "dehogy tanult meg" vagy "dehogy tévéből/youtuberól". Ennek egyszerű az oka: ha nem érdekel valakit legalább kicsit is az elméleti nyelvészet vagy nem anyanyelvként gyerekkorban tanulja meg az adott nyelvet, akkor az innen-onnan összecsipegett morzsák sose állnak össze egészbe és sose lesz vállalható nyelvtudás a vége.

Mielőtt kérdezed, nem, nincs nyelviskolám, nem, nem vagyok nyelvtanár. Csak sokat foglalkoztam a témával.

Dyra-Papa 2021.03.04. 21:59:04

Heti 20 - 40 óra. Egy éven át. Stratégiával. Mérési pontokkal. Másként csak bohockodás.

bontottcsirke 2021.03.05. 07:42:39

@Trashpanda: az a helyzet, hogy amit mondasz az egy lejárt lemez. A nyelv nem cél,hanem eszköz. Ezért nem szólalnak meg sokan a magyarok közül "külföldiül", mert elültették bennük, hogy a nyelvet "meg kell tanulni". Nincs olyan, hogy megtanulok. vannak jó és kevsbé jó beszélők. Mint ahogy van jó és kevésbé jó villanyszerelő. De olyan nincs, aki mindent tud. Max egy Grétsy.

bontottcsirke 2021.03.05. 07:43:43

@Dyra-Papa: Attl függ mi a cél. Kommunikáció vagy Mary Shelley műveinek elemzése.

midnight coder 2021.03.05. 08:35:09

Igazából a nyelvtanulás mindig szopás. Rengeteg idõ megy bele abba, hogy eljuss arra a szintre amire a tizenéves amerikai hülyegyerek. Igazából az angoloknak és az amerikaiaknak jó, az õ nyelvüket minden civlizált országban beszéli az emberek nagy része, és nem kell ilyen lélekölõ hülyeséggel tölteniük az idõt.

traxx 2021.03.05. 09:35:43

Saját tapasztalat, hogy ha egy nyelvet két nyelven tanulsz, soha nem fogod érteni igazán. Valamilyen szinten mindig fordítgatni fogsz. Továbbá amikor bemagolod a szavakat, a szabályokat.... na az minden, csak nem nyelvtanulás. Sok-sok év szenvedés után úgy tudtam megtanulni rendesen(nem fordítgatok, hanem az adott nyelven értem a nyelvet), hogy 100% ban az adott nyelven tanultam. Ez tanár szempontjából rohadt nehéz, hiszen egy kezdőnek úgy kell magyaráznia, hogy az a szerencsétlen azzal a korlátozott tudással is megértse, ami akkor épp rendelkezésére áll. Nem lehetetlen, csak sokkal nehezebb, mint ha magyarul magyarázna.
Igy könnyebb rámondani valakire, hogy nincs nyelvérzéke.
A videók /sorozatok nézése egy bizonyos szint után ok, addig viszont inkább zaj. Túl sok az infó, nem lesz sikerélmény, meg fogod unni. A legfontosabb, hogy egy-egy adott szituban több "megoldás" is létezik egy adott dolog kifejezésére, ergo csak össze fog keverni, hogy miért így van, ha múltkor máshogy volt. Nem tudnak kialakulni az automatikus szabályok rendesen.
Ugyanígy nem túl hasznos a szókártya(program, stb.) Gondolj bele: angolul tanulsz, kihúzol egy kártyát, rá van írva hogy "macska". Nem jut eszedbe, megfordítod "cat". Legközelebb ha kihúzod, nem az állat fog eszedbe jutni, hanem az hogy múltkor elb...m, és amikor megfordítottam mi volt ráírva. Ergo az agyad nem az állathoz köti a szót, hanem egy sikertelen szituációhoz.
Ennek ellenére, ha anno valaki az iskolában be tudta magolni a dolgokat akár értés nélkül is, azoknak jól működnek a "hagyományos" dolgok. viszont sokak vannak úgy mint pl én, hogy a felesleges dolgokat (amik nincsenek megfelelően kötve valamihez az agyban), simán törlöm a rendszerből :)

cardiobascuralis 2021.03.05. 11:56:33

Javaslom neked a magyar nyelv megtanulását. Szép nyelv, kár, hogy nem ismered.
Pl. olyanokat, hogy a mindennap határozószóként egybeírandó. Ahogy látom, az eddig leélt néhány évtizeded ennek a megtanulására nem volt elég.
Ahogyan annak megtanulására sem, hogy létezik az amely vonatkozó névmás (pl. videó, amely, füzet, amely, panel, amely stb. - és nem ami).
Ahogy a poliglott szó helyes írásmódjának megtanulásához is magas volt a léc. Valamint annak a megtanulásához is, hogy a metódus ez esetben módszer magyarul.

"semmi akadály nélkül visszamondta" - azaz voltak akadályok? Vagy szerinted ezt azt jelenti magyarul, amit szerettél volna, hogy jelentsen?

"Interneten rengeteg könyv megtalálható" - AZ interneten, névelővel.

Legyünk jóindulatúak, biztosan a módszer (persze, metódus) volt rossz.

Viszont elég hiteltelen egy olyan nyelvi témájú írás, amelyik hemzseg a nyelvi és helyesírási hibáktól, azaz azt jelzi, hogy az illető még a saját anyanyelvével sem bírt rendesen megbirkózni.

cardiobascuralis 2021.03.05. 11:58:52

"A fordítás sokat segít egy nyelv megismerésében" - ha tudod, hogy mit fordítasz. Amúgy meg simán félrevisz, és hibásan tanulsz meg egy csomó dolgot, ami nem azt jelenti, amit te hiszed, hogy jelent.

"És hogy miért is tanulj nyelveket? Mert sok nyelven beszélni menő!"
Ha ezért tanulod, akkor már az alapoknál elkúrtad (hogy kedves exvezetőnket idézzem).

Egyébként egyénfüggő, hogy ki mennyire könnyen vagy nehezen tanul nyelveket. Van, aki könnyen felszedi, van, aki ha megszakad sem, és ez nem okosság-butaság kérdése, van, aki mondjuk a matekra fogékony, van, aki a nyelvekre. A kettő együtt ritka, de akad ilyen is.
Ráadásul az sem mindegy, hogy milyen nyelvet tanulsz, felmérések szerint egy európainak könnyebb európai nyelveket tanulnia (akkor is, ha azok nem a sajátjával rokon nyelvek), míg egy távol-keletinek távol-keletieket (pedig azok sem hasonlítanak jobban egymásra).

A mindenki által megváltásnak hitt idegen nyelvű filmek és videók pedig akkor érnek valamit, ha már van legalább egy alapfokú nyelvtudásod és ennek megfelelő szókincsed, bár találkoztam már olyan filmmel, ahol kezemben volt az angol nyelvű leírás, hogy mit mondanak, és sokadszorra visszahallgatva, még lelassítva sem jött ki az, ami a papíron volt. Pedig az oregoni (ami a film szerint volt) nem is egy veszélyes dialektus, mint mondjuk a texasi.

De olvasni is csak akkor érdemes, amikor már nem minden második szót kell szótáraznod.

Lehet világmegváltó módszerekről papolni, de sajnos, a szavak biflázását egyelőre még nem váltja ki semmi. Azt pedig azért jó kézzel leírva (és nem kinyomtatva) papírra vetni, mert a kézzel leírás is segíti a bevésődést.

Aki könnyű és gyors kezdeti sikerélményt akar, tanuljon angolul (ráadásul hasznos is), más kérdés, hogy később, magasabb szinten azért nehezülni fog. De a féléves határidőt (nulláról indulva) felejtsük el. Legalább 3 év, mire nulláról indulva, rokon nyelvek ismerete nélkül rendesen megtanulsz egy nyelvet, és elég szókincsed is lesz.

cardiobascuralis 2021.03.05. 12:04:48

@midnight coder:
"Rengeteg idõ megy bele abba, hogy eljuss arra a szintre amire a tizenéves amerikai hülyegyerek."
Nyugodj meg, arra a szintre sohasem fogsz eljutni. A szleng ugyanis folyton változik, és míg az amerikai hülyegyerek napi szinten követi a tévéből, rádióból, rapszövegekből, te mindig le leszel maradva pár évvel.

Hogy szabályosabban beszélj, mint egy amerikai hülyegyerek, az 2-3 év nyelvtanulással elérhető.
Az angolt idegen nyelvként jól (mondjuk felsőfokon, ami messze nem a legmagasabb szint) beszélők többsége szabályosabban beszél, mint egy átlagos angol anyanyelvű beszélő.
Ennek ellenére rosszabbul, mert egy csomó mindent nem ért, amit egy nála szabálytalanabb nyelvtannal beszélő bennszülött minden további nélkül.

cardiobascuralis 2021.03.05. 12:08:11

@traxx:
Kezdőként megkerülhetetlen a két nyelven tanulás.
Mert oké, hogy állatokat, tárgyakat, színeket megtanulsz képről, de igéket, fogalmakat már nem fogsz. Márpedig a mondatalkotáshoz ezek is elengedhetetlenek.

Amikor már van egy alapfokod, onnantól mehet egy nyelven, de azért némi szótárazást az sem tesz elkerülhetővé.

midnight coder 2021.03.05. 13:24:59

@cardiobascuralis: És mire mész vele hogy szabályosabban beszélsz mint akinek ez az anyanyelve ? Már persze, ha a beszélgetõpartnered sem nyelvész...

cardiobascuralis 2021.03.05. 15:00:52

@midnight coder:
Gyakorlatilag igazat adtam neked.
süti beállítások módosítása