Lilybeth

FEBRUÁRI DALLISTA - 2021

2021. február 03. 13:00 - Lilybeth

d538d5f8e050c5b52ba5d06e7112ab7e_20210203075751461.jpg

Hiába írunk már 2021-et, a zenei ízlésem nem sokban változott az előző néhány évhez képest, ennek ellenére rengeteg új dalt ismertem meg. Többek között sok Arctic Monkeyst és Twenty One Pilots-ot hallgattam, azonban a februári dallistára nem csak az ő zenéik kerültek fel. Lássuk!
A téli hónapra tekintettel melankolikus dalokat válogattam össze, ám márciusra már ígérem, hogy pörgősebb dalokat hozok.

1. Arctic Monkeys - 505

img_20210120_204830_928.jpgA 2002-ben alakult angliai zenekar 505 nevezetű dala 2007-ben jelent meg. A címadó 505 több dolgot is jelenthet: lehet egy házszám vagy egy hotelszoba száma, utalhat a hajnali 5 órai időpontra vagy a zenekar szülővárosában futó egyik buszvonalra. 
A dal fő témája a szerelem, a dalszövegben sokszor utal arra, hogy őrülten szereti a másikat - bármennyit utazna érte.
Igazából az egész Live at the Royal Albert Hall albumukat csak ajánlani tudom - esetleg ha valaki nem jártas az Arctic Monkeys dalaiban, a slágereket onnan mindenképpen megismerheti. Eredetileg ez a dal a Favourite Worst Nightmare albumon található meg. Személyes kedvencem még a Four out of five, a Do me a favour, illetve a Knee socks.

 

If it's a seven hour flight or a forty-five-minute drive - Akár egy hétórás repülőút vagy egy negyvenöt perces autóút

2. Chaos Chaos - Do you feel it

img_20210121_123508_998.jpgEzt a dalt egy sorozatnak köszönhetően ismertem meg még napokkal ezelőtt, azonban már elsőre levett a lábáról! A februári melankolikus hangulatba teljesen belepasszol - a dalszöveg is hasonló érzést ad át. 
A dalban szereplő személy elszigeteli magát a világtól, mert senkiben sem bízik, mégis létezik egy személy, akiben igen.
 Az énekes úgy gondolja, hogyha elfut a problémák elől, azzal meg is oldhatja őket.
Számomra ez egy kifejezetten esős napokra tervezett zene, de persze ez azon múlik, ki mikor szeret kicsit lassabb dalokat hallgatni.

 

Run away with me now - Fuss el velem most!

3. Damien Rice - 9 Crimes

img_20210120_204504_369.jpgAki hasonló körökben mozog, mint én, az már biztosan találkozhatott ezzel a dallal akár egy könyvben megemlítve, akár egy filmben betétdalként. 
A téma a hűtlenségről és annak megbánásáról szól, amit a dal atmoszférája teljesen visszaad.
Vannak olyan dalok, amikről első hallásra tudja az ember, hogy szeretni fogja. Na, ez egy ilyen dal - amikor először meghallgattam, utána még többször újra kellett indítanom, annyira tetszett.
A dal Damien Rice 9 című albumán jelent meg - a dalt Lisa Hannigannel adja elő duettben.

 

„It's the wrong time for somebody new” - Rossz időzítés valaki újhoz

4. Pink Floyd - Wish You Were Here

img_20200805_090842_888.jpgAz örök klasszikus, amit remélem, sokan ismertek, mert ha nem, akkor mindenképp be kell pótolnotok!
A Do You Feel Ithez hasonlóan ez a dalszöveg is az elhidegülésről és a másoktól való elszakadásról szól  - Roger Waterst (basszusgitáros, későbbi énekes) nagyban inspirálta a dal megírására Syd Barrett (énekes-gitáros) távozása a zenekarból. 
E dal írása egy kivételes alkalom volt - Roger Waters és David Gilmour alig írtak együtt dalokat.
A dal hangulata az album felvétele közbeni érzéseiket tükrözi - Waters úgy érezte, nem tesznek bele elég energiát az albumba.

„We're just two lost souls swimming in a fishbowl year after year” - Mi csak két elveszett lélek vagyunk, akik egy akváriumban úsznak évről évre

Az én ízlésem szerint a Pink Floyd összes dala gyönyörű, így akinek megtetszett a Wish You Were Here, annak bátran tudom ajánlani a többit is.

5. Antimatter - Fighting For A Lost Cause

img_20200721_221232_665.jpg

Az Antimattert nemrég, körülbelül egy éve fedeztem fel egy lejátszási lista hallgatása közben, és ez volt az a dal, amit először hallgattam tőlük. Már elsőre elvarázsolt a hangulata, engem teljesen a télre emlékeztet - biztosan az első sor miatt.
Egyébként az összes Antimatter-dal, amit hallottam, szomorkás hangulatú, és ez a dalszövegeikben is észrevehető.
Az angol zenekart Mick Moss alapította 1998-ban - ez a dal a Leaving Eden albumon található meg, azonban nekem személyes kedvencem a The Judas Table.

 

„And there it is, as pure as snow” - És itt van, tisztán, mint a hó

6. Sum 41 - Pieces

img_20200721_221137_555.jpgAz 1996-ban alakult kanadai rockegyüttes (pontosabban punk rock vagy pop-punk, de a műfajokban sosem voltam jó) Chuck című albumán jelent meg ez a dal 2004-ben. 
Fun fact: a zenekar neve azért Sum 41, mert a nyár negyvenegyedik napján alapították (Sum - summer=nyár).
A dal fő témája a szerelem, azon belül pedig leginkább a szakítás/nagy veszekedés utáni érzéseket adja át. A lírai én képtelen a beilleszkedésre, akár a társadalomba, akár a környezetébe. Steve Jocz, korábbi tag szerint a dal a kapcsolatról szól, de nem biztos, hogy egy lánnyal. Lehet, hogy jobban jársz, ha egyedül maradsz. 

 

„This place is so empty, my thoughts are so tempting I don’t know how it got so bad” - Olyan üres ez a hely, a gondolataim pedig olyan csábítóak, nem tudom, hogy lett minden ilyen rossz

Ezzel a végére is értünk ennek a bejegyzésnek - ha azonban további dalokra vágysz, ide kattintva találhatsz még egy-két ajánlást. 

Köszönöm, hogy elolvastad a bejegyzésemet!

x Lilybeth

Szólj hozzá!
Címkék: 2021 Dallista

A bejegyzés trackback címe:

https://lilybeth.blog.hu/api/trackback/id/tr5816376860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása